آلومینیوم یک فلز نسبتاً جوان است که برای اولین بار در سال 1854 استخراج و اولین بار به صورت گسترده در سال 1898 در صنایع استفاده شد.آلومینیوم یکی از گسترده ترین فلزات روی زمین است و بعد از فولاد پرکاربردترین فلز در حال حاضر در دنیا آلومینیوم میباشد.
آلومینیوم فلزی نقرهای رنگ، سبک و دارای قابلیت شکلپذیری زیاد است. از ویژگیهای آلومینیوم، مقاومت در برابر زنگزدگی میباشد.
از مهمترین ویژگیهای پروفیل آلومینیوم، شکل پذیر بودن آن است. امروزه این ماده به دلیل داشتن خاصیت انعطافپذیری، جایگزین آهن شده است. وزن سبک و مناسب پروفیل آلومینیوم، یکی دیگر از ویژگیهای کاربردی آن است. همین ویژگی باعث شده است که از این فلز در صنایع مختلف استفادههای فراوانی صورت گیرد و به تعبیری صنعت به شدت به این ماده نیازمند است.
پروفیل های آلومینیوم استحکام و مقاومت بالایی دارند و به همین دلیل برای استفاده در ساختمانهای مسکونی و اداری مناسب است.
پروفیلهای آلومینیومی ظریف و شکیل هستند و نصب آنها آسان و سریع است. همچنین غیرقابل اشتعال میباشند و برای نصب در آشپزخانهها گزینه امن و مناسبی به حساب میآیند. روی پنجرههایی که از جنس آلومینیوم هستند، میتوان شیشه دوجداره یا چند جداره نیز نصب کرد.
پروفیل آلومینیوم عموما به روش اکستروژن تولید میشود. برای تولید این محصول از بیلت آلومینیوم به عنوان ماده اولیه استفاده میشود. در این روش تولید بیلت آلومینیومی تحت فشار بسیار بالا و درجه حرارت مناسب قرار میگیرد. سپس از میان قالبهای مخصوص عبور داده میشود تا شکل مورد نظر را به خود بگیرد. به این ترتیب ماده اولیه تغییر شکل پیدا میکند و به اشکال مورد نظر درمیآید. به خاطر اعمال فرآیند حرارتی و فشار بالا روی فلز آلومینیوم، ماده اولیه کاملا تغییر شکل پیدا میکند و در نتیجه پروفیل آلومینیوم تولید میشود.
کاربرد های فراوان آلومینیوم:
دلیل نسبت مقاومت به وزن آلومینیوم، در جاهای مختلفی استفاده میشود. وزن کم آلومینیوم موجب میشود که برای جابجایی نیروی کمتری استفاده شود و این مورد منجر به بازده بیشتر سوخت میشود. آلومینیوم در رده فلزات قوی شناخته نمیشود، اما آلیاژ آن با سایر فلزات به افزایش مقاومت آن کمک میکند.
موارد استفاده آلومینیوم:
حمل و نقل:
از آلومینیوم به دلیل مقاومت بسیار بالا نسبت به وزن و سبکی آن در وسایل نقلیه مانند ماشین ها و هواپیماها و … استفاده ی فراوانی میشود.
وزن سبک این فلز کمک میکند تا انرژی کمتری برای به حرکت درآوردن وسیله نقلیه مصرف شود و از همین رو بازده بیشتری از سوخت میتوان گرفت.
کالاهای مصرفی:
به دلیل شکل ظاهری زیبای آلومینیوم، بادوام و سبک بودن آن، کاربرد خیلی زیادی در لوازم مصرفی دارد.
در ساخت تلفن های هوشمند ،ساعت ها، تلویزیون ها، لپتاپ ها و …. از آلومینیوم استفاده میشود.
بسته بندی ها:
به دلیل دوام و قیمت و قابل بازیافت بودن آلومینیوم، از آن در ساخت بسته بندی هایی مانند قوطی ها و …. استفاده میشود.
صنعت:
کاربردهای آلومینیوم در صنعت بیشمار میباشند. از کاربردهای آن میتوان به ساختمان سازی اشاره کرد.
درب و پنجره، نمای شیشه ای، هندریل ها ، ویترین،سقف شیشه ای و هزاران کاربرد دیگر که تمامی
این موارد به لطف آلومینیوم امکان پذیر میباشند.
آلومینیوم از لحاظ زیبایی ، دوام، مقاومت در برابر زدگی و خوردگی، مقاومت در برابر زنگ زدگی، مقاومت در برابر آتش سوزی بهترین گزینه برای ساختمان میباشد.
کلام پایانی
آلومینیوم ماده ای کاملا طبیعی میباشد به طوریکه میتوان آنرا در تمامی سنگها به مقدار بسیار کم نیز یافت کرد از این رو هیچ گونه ضرری برای محیط زیست نداشته و میتوان گفت 100 درصد این ماده قابل بازیافت میباشد به این صورت که آلومینیوم های بازیافتی جمع اوری و به مراکز بازیافت برده میشوند و در آنجا طی چند مرحله شامل مرتب سازی، خرد کردن ، ذوب و ریخته گری دوباره به شمش آلومینیوم تبدیل شده و قابل بازتولید و تبدیل به مقاطع مختلف میباشند.